Η ιστορία του,
Ένα διεθνές μουσικό όργανο που το συναντάμε σε πολλά μέρη του κόσμου εκτός Ελλάδας.
Στην Ελλάδα είναι γνωστό στα Επτάνησα και στην Κρήτη.Στον υπόλοιπο κόσμο το μαντολίνο είναι γνωστό στην Αγγλία,Αυστραλία,Βραζιλία,Κεντρική Ευρώπη,Σκωτία,Ινδία,Ιρλανδία,Ιαπωνία,Νέα Ζηλανδία,Πορτογαλία,Αμερική και Βενεζουέλα.
Το μαντολίνο είναι ένα τετράχορδο νυκτό έγχορδο όργανο με τέσσερις διπλές χορδές απο την οικογένεια του λαούτο που εμφανίστηκε στην Ιταλία τον 17ο αιώνα και εξαπλώθηκε παγκοσμίως τον 19ο αιώνα περνώντας απο την Ευρώπη,στην Ρωσία,την Αμερική,την Ιαπωνία και στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Το μαντολίνο για να φτάσει στην σημερινή μορφή κατασκευαζόταν με πολλές ποικίλες μορφές,αλλά αυτές που επικράτησαν ήταν το <Ναπολιτάνικο> σχήμα το οποίο οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στον κορυφαίο οργανοποίο Πασκουάλε Βινάτσια(1806-1882).Δείτε μερικά απο τα μαντολίνα αυτά.Μαντολίνο Pasquale Vinaccia(1),Pasquale Vinaccia(2),Pasquale Vinaccia(3).Αργότερα κατασκευάστηκαν και μαντολίνα με επίπεδη πλάτη στην Γαλλία και στην Πορτογαλία.Πλακέ μαντολίνο.
Το μαντολίνο σε ορχήστρα,
Καθώς το μαντολίνο έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και ορχήστρες να δημιουργούνται,νέα όργανα που θα ανήκουν στην οικογένεια του μαντολίνου κατασκευάζονται για τις ανάγκες αυτές.
Η μαντόλα άλτο(ντο,σολ,ρε,λα) μαντόλα τενόρο(σολ,ρε,λα,μι) μαντοτσέλο(ντο,σολ,ρε,λα) <που κουρδίζετε μια οκτάβα χαμηλότερα απο την μαντόλα άλτο>και το μαντομπάσο(ντο,σολ,ρε,λα).
*Προφανώς και το κούρδισμα του μαντολίνου(σολ,ρε,λα,μι).
Έτσι λοιπόν με το πέρασμα των χρόνων το μαντολίνο πήρε θέση και σε άλλες ορχήστρες όπως μαντολινάτες με την συνοδεία κιθάρας,μαντόλας,μαντοτσέλου και μερικές φορές με χορωδία.
Επίσης το μαντολίνο έχει κάνει αίσθηση στην <bluegrass> μουσική της Αμερικής σε λαϊκές και παραδοσιακές μουσικές σε όλο τον κόσμο.
Το μαντολίνο στον Ελλαδικό χώρο,
Πιο δημοφιλής το μαντολίνο είναι στην Κρήτη στα Επτάνησα,αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν άτομα που παίζουν.Επίσης υπάρχουν και καταξιωμένες μαντολινάτες όπως αυτή της Αθήνας και την Επτανησιακή.Στην ρεμπετική μουσική της Σμύρνης και την παραδοσιακή της
Κρήτης το μαντολίνο εμφανίζετε και εκεί.
Το μαντολίνο,
Αποτελείτε από 17 τάστα και όπως ανεφέρα και παραπάνω τέσσερις διπλές χορδές.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα μέρη τα οποία αποτελείτε το μαντολίνο.
*Να τονίσω ότι η ροζέτα είναι το σχήμα γύρω από την τρύπα,και όχι η τρύπα.

Η του έκταση μαντολίνου απο την σολ χαμηλή μέχρι την λα ψηλή.
*Οι παραπάνω πληροφορίες συλλέχθηκαν από:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mandolin#Others
http://soc-arksrv3.aegean.gr/music/showInstrument.php?id=14&lng=Z3JlZWs=
και
από την μέθοδο μαντολίνου του Μιχαήλ Μαρακομιχελάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου